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* Refer to TAC, §101.4002, for the commissioner’s rules concerning substitute assessments.
† Use of Texas Success Initiative Assessment (TSIA) as substitute assessment has additional requirements.
¶ “Take” means a scored (“S” score code) answer document is submitted.
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Title: “May Student Use A STAAR Substitute Assessment to Meet Graduation Requirements?*” 
 
Top of chart begins with Q: “Is student enrolled in high school course that has corresponding STAAR EOC assessment?” 
 
1) If “Yes” to is student enrolled in course, then Q: “Has student already passed this STAAR EOC assessment?”  
 
2) If “No” to is student enrolled in course, then A: “Student may not use substitute assessment at this time.” 
 
3) If “Yes” to has student already passed this EOC assessment, then A: “Student may not use substitute assessment 

since this graduation requirement has already been met.” 
 
4) If “No” to has student already passed this EOC assessment, then Q: “Does student want to use substitute 

assessment?” 
 
5) If “Yes” to does student want to use substitute assessment, then Q: “Does student have qualifying score on 

substitute assessment prior to EOC administration?” 
 
6) If “No” to does student want to use substitute assessment, then A: “Student takes STAAR EOC assessment.” 
 
7) If “Yes” to does student have qualifying score, then Q: “Has district verified student’s score?” 
 
8) If “No” to does student have qualifying score, then A: “Student takes STAAR EOC assessment.” 
 
9) If “Yes” to has district verified student’s score, then Q: “Is substitute assessment TSIA?†” 
 
10) If “No” to has district verified student’s score, then A: “Student takes STAAR EOC assessment.” 
 
11) If “Yes” to is substitute assessment TSIA, then Q: “Is student enrolled in college prep course?” 
 
12) If “No” to is substitute assessment TSIA, then Q: “Has student already used this subject-area qualifying score?” 
 
13) If “Yes” to has student already used this qualifying score, then A: “Student takes STAAR EOC assessment.” 
 
14) If “No” to has student already used this qualifying score, then A: “Student may use substitute assessment to fulfill 

graduation requirement. However, student must still take STAAR EOC assessment at least once for federal 
accountability.¶” 

 
15) If “Yes” to is student enrolled in college prep course, then Q: “Did student take TSIA at end of college prep course?” 
 
16) If “No” to is student enrolled in college prep course, then Q: “Has student taken and failed EOC assessment at least 

two times?” 
 
17) If “Yes” to did student take TSIA at end of prep course, then A: “Student may use substitute assessment to fulfill 

graduation requirement. However, student must still take STAAR EOC assessment at least once for federal 
accountability.¶” 

 
18) If “No” to did student take TSIA at end of prep course, then Q: “Has student taken and failed EOC assessment at 

least two times?” 
 
19) If “Yes” to student has taken and failed EOC assessment two times, then A: “Student may use substitute assessment 

to fulfill graduation requirement. However, student must still take STAAR EOC assessment at least once for federal 
accountability.¶” 

 
20) If “No” to student has taken and failed EOC assessment two times, then A: “Student takes STAAR EOC 

assessment.” 
 
 
References at the bottom of the page: 

* Refer to TAC, §101.4002, for the commissioner’s rules concerning substitute assessment. 
† Use of Texas Success Initiative Assessment (TSIA) as substitute assessment has additional requirements. 
¶ “Take” means a scored (“S” score code) answer document is submitted. 
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